PSPTO :: Aktualności i ogłoszenia :: Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością

Polskie Towarzystwo Chorób Płuc

 

Aktualności i ogłoszenia


22.11.2012

Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością

Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012, tom 3, nr 3

Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) zostało wprowadzone ponad 30 lat temu. Określa wartości
odpowiedzi glikemicznej organizmu po spożyciu określonego pokarmu. Jednostka ta
miała pomóc w klasyfikacji pożywienia oraz w profilaktyce i leczeniu chorób związanych z
zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Istnieją przypuszczenia, że dieta oparta o niski
indeks glikemiczny sprzyja zmniejszeniu masy ciała. Istnieje wiele badań, w których spadki
w masie ciała wyrażone w kilogramach lub za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI), uzyskane
po zastosowaniu diety opartej o węglowodany o niskim IG/ładunku glikemicznym, są
porównywane do efektów redukcji masy ciała podczas stosowania izoenergetycznych diet
opartych o węglowodany o wysokim IG lub konwencjonalnych diet niskotłuszczowych.
Korzystny wpływ diety niskoglikemicznej stwierdza się przede wszystkim w grupie chorych
na cukrzycę, ale również obserwuje się jej pozytywny wpływ w przypadku zaburzeń lipidowych
i u osób z ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Istotne jest usystematyzowanie metod oznaczania i posługiwania się IG przez dietetyków,
konsumentów, pacjentów oraz na sprecyzowanie roli tego wskaźnika w profilaktyce i leczeniu.

[PEŁNA WERSJA ARTYKUŁU]





Wydawnictwo Via Medica
COPYRIGHT BY VIA MEDICA, WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.
Via Medica, ul. Świętokrzyska 73, 80-180 Gdańsk, tel.: (0 58) 3209494, faks: (0 58) 3209460, viamedica@viamedica.pl
Kariera w Grupie Via Medica

Strona pochodzi z serwisu PSPTO